Kāpēc riepas, kameras un diski kļūst dārgāki? Izejvielas, tērauds, transportēšana un citi cenu ietekmējoši faktori.

02.07.2021

Kopš šī gada sākuma ir vērojams pastāvīgs cenu pieaugums starptautiskajos izejvielu tirgos, kā arī krass loģistikas izmaksu kāpums.

Kaučuks un citi komponenti

Kaučuka cenas pasaules tirgū martā sasniedza augstāko līmeni kopš 2017. gada, proti, 2 ASV dolārus par kilogramu. Eksperti uzskata, ka līdz 2025. gadam kaučuka cena var pieaugt līdz 5 ASV dolāriem par kilogramu. Neskatoties uz cenu pieaugumu, eksperti prognozē iespējamu dabiskā kaučuka trūkumu, kas saistīts ar dabas faktoriem ražotājvalstīs, piegādes problēmām, kā arī ražotāju centieniem iepirkt izejvielas, negaidot situācijas tālāku saasināšanos. Strauji pieaug cenas arī citiem komponentiem, kas tiek izmantoti riepu un kameru ražošanā, tostarp sintētiskajam kaučukam, un šeit iemesls ir tērauda, naftas un tās pārstrādes produktu sadārdzināšanās.

Tērauds

Tērauda cenas pasaules tirgū šogad sasniedza augstāko līmeni 12 gadu laikā.

Transportēšana

Jūras pārvadājumu vērtības indeksi par TEU (viena 20 pēdu konteinera apjoms) 2020. un 2021. gadā. Pagājušā gada nogalē pieauga pieprasījums pēc konteineru pārvadājumiem starp Ķīnu un ASV un samazinājās eksporta pieprasījums no ASV, un tas noveda pie konteineru un kuģu deficīta gan minētajā virzienā, gan globālā mērogā. Konteineru un vietu nepietiekamība transporta kuģos ir radījusi globālu krīzi un ievērojami palielinājusi jūras konteineru pārvadājumu tarifus. Vēl 2020. gada decembrī transportēšanas izmaksas par konteineru, kura nosacītā vidējā vērtība ir 35 000 ASV dolāru, bija 10–13% no konteinera vērtības, bet jau 2021. gada jūnijā šīs izmaksas bija pieaugušas līdz 30–40% no tā vērtības. Pēc loģistikas operatoru vērtējuma, īstermiņa perspektīvā ievērojamas izmaiņas pārvadājumu izmaksās nav paredzamas.

Iepriekš minētie faktori ir noveduši pie tā, ka visi pasaules riepu, kameru un disku ražotāji ir spiesti palielināt savu izstrādājumu cenas, cenšoties kompensēt pieaugušās izejvielu izmaksas un straujo jūras pārvadājumu tarifu pieaugumu, lai saglabātu ražošanas rentabilitāti. Daži uzņēmumi gada laikā cenas ir palielinājuši jau vairākas reizes, un pilnīgi iespējams, ka arī turpmāk būs vērojams šo izstrādājumu cenu pieaugums.

Radusies situācija cenu korekciju padara neizbēgamu, tostarp arī no mūsu uzņēmuma puses, bet mēs saviem klientiem joprojām turpināsim piedāvāt tirgū labāko cenas un kvalitātes attiecību, kā arī izstrādājumu pastāvīgu pieejamību mūsu noliktavās. Tiklīdz situācija konteineru pārvadājumu tirgū normalizēsies, mēs noteikti reaģēsim ar atbilstošu cenas korekciju.

Ja jums ir kādi jautājumi, lūdzu, sazinieties ar mums!