10 padomi riepu uzturēšanai rudenī

Dienas kļūst arvien aukstākas, un naktis — garākas, kas var nozīmēt tikai vienu… Ir pienācis laiks šoruden pieņemt gudrus lēmumus attiecībā uz riepu apkopi! Līdz ar rudenīgu laikapstākļu iestāšanos ir svarīgi pielāgot ikdienas apkopi, lai nodrošinātu riepu vienmērīgu darbību, kā arī nodrošinātu tām pēc iespējas ilgāku un pilnvērtīgāku darbmūžu! Lūk, mūsu 10 galvenie padomi riepu sagatavošanai rudenim.

1. Ņemiet vērā reljefu

Mēs uzņēmumā BKT lepojamies ar mūsu kvalitatīvo riepu klāstu, kas visas ir piemērotas savam mērķim. Savukārt jums ir jānodrošina, lai riepas būtu piemērotas darbam, kas ietver reljefu, pa kuru jūsu transportlīdzeklis brauks — neatkarīgi no laikapstākļiem. Un jā, tas ietver arī gadījumus, kad laiks kļūst rudenīgs. Reljefu var ietekmēt tādi faktori kā temperatūra un nokrišņi, piemēram, asfaltēts ceļš pēc vētras varētu būt labākā stāvoklī nekā dubļains lauks!

2. Cik vecas ir jūsu riepas?

Pat gumija nevar kalpot mūžīgi! Tāpat kā lielākā daļa lietu arī riepas ar laiku nodils (un plīsīs). Visticamāk, ka jūsu riepas pēc aptuveni sešiem gadiem būs vairāk pakļautas bojājumiem vai pat pilnīgam darbspējas zudumam. Šoruden noteikti pārbaudiet savu riepu ražošanas datumu, lai novērtētu, cik ilgi tās vēl būs gatavas izaicinājumiem!

3. Sezonālā uzglabāšana

Runājot par riepu kalpošanas laiku… Nepareiza uzglabāšana var ļoti nelabvēlīgi ietekmēt riepu spēju kalpot ilgi. Sevišķi svarīgi ir novērtēt, cik piemērota mainīgiem laikapstākļiem ir jūsu uzglabāšanas telpa, it īpaši gaidāmajos aukstākajos un drēgnākajos mēnešos. Pēc riepu notīrīšanas un nožāvēšanas tās vienmēr ir jāievieto hermētiski noslēgtā maisā. Tā ir svarīga darbība, ko daudzi neievēro, un, ja laikapstākļi strauji mainās, sekas var būt nopietnas! Visbeidzot gādājiet, lai riepas tiktu uzglabātas vertikāli, vēsā un sausā vietā — neprognozējamajos rudens apstākļos uzsvars ir uz “sausā”! Nekādā gadījumā neļaujiet telpā iekļūt lietum.

4. Veiciet riepu rotēšanu

Ja runājam par uzglabāšanu — ir ieteicams arī regulāri veikt riepu rotēšanu, kas nodrošinās vienmērīgu riepu nodilumu visās sezonās. Tas ir īpaši svarīgi, iestājoties aukstākajiem mēnešiem, jo temperamentīgie laikapstākļi parasti aktīvāk veicina nodilumu. Tātad parūpējieties vismaz par to, lai šis nolietojums tiktu sadalīts vienmērīgi!

5. Uzturiet atbilstošu gaisa spiedienu

Ir svarīgi uzturēt atbilstošu gaisa spiedienu visu gadu, tomēr tas kļūst vēl svarīgāk, kad gads iet uz otro pusi. Tas skaidrojams ar vienkāršo faktu, ka zemāka temperatūra var izraisīt riepu spiediena pazemināšanos. Tomēr, ja sekosiet laika prognozēm un regulāri pārbaudīsiet riepu spiedienu, tās spēs labi pielāgoties!

6. Pārbaudiet riepu protektoru

Pirms iegādes vienmēr ir rūpīgi jāapsver riepu protektora izvēle, jo tas var būtiski ietekmēt mašīnas veiktspēju un tās piemērotību noteiktiem darbiem. Rudenī un ziemā ir īpaši svarīgi regulāri pārbaudīt riepu protektoru. Rudens laika apstākļos ceļi, visticamāk, būs krietni bīstamāki, un pēdējais, ko jūs gribētu, ir riskēt izraisīt avārijas situāciju neatbilstoša riepu protektora dēļ. Papildinformāciju par dažādiem riepu protektoru rakstiem skatiet šajā rokasgrāmatā.

7. Pārbaudiet protektora nodiluma tendenci

Pārbaudot riepas protektoru, jāpārbauda arī raksts gar riepas perimetru. Tests ar peniju ir lielisks veids, kā novērtēt, vai ir nepieciešamas jaunas riepas — kas ir vēl jo svarīgāk temperamentīgajā otrajā pusgadā!

8. Samaziniet ātrumu un bremzēšanu

Lai izvairītos no riepu nodiluma un, protams, lai nodrošinātu vispārēju drošību, ir jācenšas pēc iespējas samazināt ātrumu un bremzēšanu, īpaši braucot pa nelīdzenu, slapju vai apledojušu reljefu.

9. Nomainiet vecās riepas

Tas varbūt izklausās pašsaprotami, bet daudzi aizmirst nomainīt riepas, kad to darbmūža labākais posms jau sen ir beidzies. Tas ir pats par sevi saprotams visās sezonās, tomēr, kā jau iepriekš minējām, rudens laikapstākļu neprognozējamība nozīmē, ka ir vēl jo svarīgāk, lai riepas darbotos pareizi — ne tikai spētu paveikt nepieciešamo darbu, bet arī nodrošinātu jūsu drošību uz ceļa.

10. Ievērojiet apkopes norādījumus

Visbeidzot — ir ārkārtīgi svarīgi ievērot ieteicamo tehniskās apkopes procedūru norādījumus, kas tiek sniegti, kad iegādājaties riepas. Veicot regulāro apkopi, kuras norādījumi ir atrodami īpašnieka rokasgrāmatā, tiks novērstas apkopes problēmas vēl pirms to rašanās, lai kādi nebūtu laikapstākļi!