Kādas riepas izvēlēties dakšu iekrāvējam – pilngumijas vai pneimatiskās?

Pareiza riepas izvēle ir atkarīga no dakšu iekrāvēja veida.

Kādas riepas izvēlēties dakšu iekrāvējam  Kādas riepas izvēlēties dakšu iekrāvējam

Riepas, kuras Jūs izmantojat uz dakšu iekrāvēja, lielā mērā ietekmē tā vadāmību un ekspluatācijas drošību, kā arī apkalpošanas izmaksas. Pareiza riepu izvēle, pārsvarā, ir atkarīga no Jūsu transporta veida. Pirms sākt iespringt ar jaunu riepu izvēli Jūsu dakšu iekrāvējam, ieskatieties ekspluatācijas instrukcijā; vairākumam dakšu iekrāvēju ir stingri noteikti izmantojamie varianti. Tas ir iestrādāts iekrāvēja šasijas konstrukcijā. Taču ja maiņa ir iespējama, tad izskatiet pingumijas un pneimatisko riepu parametrus. Pēc tam salīdziniet to īpašības konkrētos ekspluatācijas apstākļos. Izvēlieties kuras no riepu īpašībām Jums ir svarīgākās.

1. Atveriet iekrāvēja instrukciju. Lieta sekojoša, vairākums dakšu iekrāvēju ir projektēti konkrētam riepu veidam. Tiem ir dažādi šasiju veidi. Izlasiet kas rakstīts instrukcijā attiecībā uz rezerves daļām. Šeit nāksies izvēlēties starp pilngumijas un pneimatiskajām riepām. Ja instrukcijā nav minēti ierobežojumi, vadieties pēc citiem faktoriem, iekrāvēja veids un darba virsma, uz kuras tas strādā.

2. Noprecizējiet iekrāvēja veidu. Ja Jums ir elektriskais iekrāvējs vai elektriskais štabelieris izvēlieties pilngumijas riepas. Šīs riepas ir ekonomiskākas, jo tām nav nepieciešama paaugstināta saķere. Ja Jūsu iekrāvējs darbojas uz dīzeļdegvielas vai sašķidrinātas gāzes, izmantojiet pneimatiskās riepas.

3. Izpētam darba zonu. Pilngumijas riepas ir cietākas par pneimatiskajām, tāpēc nav piemērotas nelīdzenām darba virsmām. Turklāt pilngumijas riepas var izrakt bedri mīkstā ceļa posmā, tādējādi uzsēdinot iekrāvēju «uz vēdera». Secinājums - ja iekrāvējs tiek ekspluatēts ārā, nelieciet pilngumijas riepas. Izmantojiet tās tikai uz gludām darba virsmām un noliktavās ar betona grīdām.
Iekrāvējiem, kuri strādā ārā, izmantojiet pneimatiskās riepas. Vēl jānoprecizē ceļu stāvoklis, pa kuriem pārvietosies iekrāvējs. Pneimatiskajām riepām nebūs šķēršļi akmeņu un grants ceļi, taču ar tām tā pat nevarēs pārvarēt lielus uzkalnus un dziļas bedres.

4. Ievērojiet gabarītu ierobežojumus. Ja iekrāvējs tiek izmantots tikai slēgtā telpā, ņemiet vērā pagrieziena zonas. Piemēram ražošanas telpas parasti ir mazākas kā noliktavas telpas. Pilngumijas riepām ir mazāks pagriešanās rādiuss. Tāpēc, ja ir ekspluatācijas zonas ierobežojumi, izmantojiet pilngumijas riepas. Ja vieta ir pietiekoši plata,tad var izmantot pneimatiskās riepas.