Kā cīnīties pret riepu nolietojumu

Publicēts 13.10.2022. plkst. 9.00 vietnē World and Machinery

Šajos nemierīgajos laikos, kuros dzīvojam, pastāvīgi pieaugot dzīves dārdzībai un arvien lielākām problēmām visā piegādes ķēdē, ir kļuvis arvien svarīgāk, lai mēs ietaupītu izmaksas un efektīvāk strādātu tur, kur to varam. Tas nepieciešams, lai apmierinātu gan lauksaimniecības, gan būvniecības nozares ikdienas vajadzības — divu nozaru, kurās riepas ir vissvarīgākās.

Pēdējais, kas mums vajadzīgs, sējot vai arot lauku, vai, piemēram, braucot pa būvlaukumu, ir pārsprāgusi riepa vai tāda, kas kavē veiktspēju. Gan lauksaimniecības, gan rūpniecības riepas ir veidotas īpaši izturīgas, tomēr bez pienācīgas uzturēšanas un apkopes to kalpošanas laiks var būtiski samazināties. 

Nolietojums ir dabisks process, bet tas nenozīmē, ka mēs nevaram veikt darbības, lai to aizkavētu. Tālāk mēs sniegsim dažus padomus, ko varat izmantot, lai cīnītos pret riepu nolietojumu. 

Kas izraisa riepu nolietojumu?

Ir daudz iemeslu, kāpēc riepas var pakāpeniski (vai strauji) nodilt. Ar “nolietojums” tiek saprasti neizbēgami bojājumi, kas laika gaitā rodas atkārtotas lietošanas rezultātā, un to var veicināt nenovēršami faktori, kas pavada riepas darba dienu, piemēram, reljefs un laikapstākļi. Tomēr riepām ir jābūt piemērotām veicamajam darbam, turklāt ir vēl citi pasākumi, ko var veikt, lai nodrošinātu riepai maksimāli pilnvērtīgu darbmūžu ikdienas darbu veikšanā.

Izplatītākie riepu nolietojuma veidi izpaužas kā griezumi, caurumi, triecieni, plaisas, izliekumi un neregulārs nolietojums (kas var ietvert papēža un pirkstgala nodilumu, centra nodilumu un vienpusēju nodilumu). Papildus ārējiem mainīgajiem priekšlaicīgus bojājumus var radīt arī pašas riepas darbība — sākot ar augstu vai zemu spiedienu un beidzot ar nepareizu riteņa stāvokli. Kādus darbības varam veikt, lai ar to cīnītos?

Piemērotība mērķim

Pirmkārt, pārliecinieties, vai riepa ir īpaši veidota izvēlētajam lietojumam un veicamajam darbam. Kā jau minējām iepriekš, jums ir jāparūpējas, lai jūsu riepa būtu piemērota paredzētajam mērķim; pareiza riepa palielinās efektivitāti, samazinās bojājumus un atbildīs veselības un drošības prasībām, ļaujot riepām strādāt ar pilnu jaudu. Mēģinot ietaupīt laiku, šo posmu bieži mēdz izlaist, kas ilgtermiņā var prasīt vairāk laika (un naudas), ja kaut kas noiet greizi. Novērst šķēršļus, pirms tie rodas, vienmēr ir laba pieeja, ticiet mums!

Piemēram,
traktora riepas ir paredzētas augsnei, nevis ceļam. Tāpēc, lai arī reizēm tas ir neizbēgami, vislabāk ir pēc iespējas samazināt braukšanu pa ceļu, jo asfalts ir ļoti abrazīvs. Ja jums ir jābrauc pa ceļu, brauciet lēni, lai samazinātu slīdēšanu. Citi satiksmes dalībnieki jūs var diezgan viegli apdzīt, tāpēc nejūtieties spiests palielināt ātrumu. Šādi nelieli atgādinājumi sev var mainīt tik daudz! 

Vai kāds runāja par spiedienu?

Tas var likties pats par sevi saprotams, bet mēs tik un tā to pateiksim! Jums jāpārliecinās, vai riepā ir atbilstošs spiediens. Vienkārši sakot, pareiza pildījuma spiediena nodrošināšana pagarina riepas darbmūžu.

Spiediens ir atkarīgs no ass slodzes un veicamā darba. Tātad jums jānoskaidro ražotāja norādītais maksimālais svars uz asi, neaizmirstot pieskaitīt visu papildu svaru, kas tiks piestiprināts pie transportlīdzekļa. Nepareizs spiediens var ietekmēt veiktspēju, nodilumu un augsnes sablīvēšanu, kas, protams, izmaksā dārgi. Vienlīdz riskants ir gan pārāk zems, gan pārāk augsts spiediens — riepas ar pārāk zemu spiedienu būs nelīdzsvarotas, kas var radīt sānu malas bojājumus, savukārt pārāk augsts spiediens izraisa lielāku augsnes sablīvēšanu un vispārēju nolietojumu.

Tāpat vērts atzīmēt, ka gaidāmie mēneši, tuvojoties ziemai, var izraisīt riepu spiediena
pazemināšanos salīdzinājumā ar vasaru. Bet viss būs labi, ja vien sekosiet laikapstākļiem un regulāri pārbaudīsiet riepu spiedienu, jo tās, iespējams, būs jāpielāgo dažādiem darbiem un dažādiem laikapstākļiem. 

Apsveriet protektora rakstu

Pirms iegādes apsveriet riepas protektora rakstu. Protektora raksts var būtiski mainīt to, cik ātri nodilst riepas, nemaz nerunājot par mašīnas kopējo veiktspēju. Protektors ir raksts, kas iet gar riepas perimetru un ir pirmais kontaktpunkts ar zemi. 

Droša uzglabāšana

Jūs būtu pārsteigti par to, cik daudz riepu tiek nepareizi uzglabātas, un par to, cik nelabvēlīgi tas ietekmē to kalpošanas laiku. Tātad — kā pareizi uzglabāt riepas, kad tās nelietojat? 
Pirmkārt, pirms uzglabāšanas riepas vienmēr ir jānotīra, atbrīvojoties no putekļiem, netīrumiem un dubļiem, kas patiesībā var tās sabojāt, ja uzkrājas ilgtermiņā. Vienkārši izmantojiet riepu birsti, ziepes un ūdeni un tad ļaujiet tām nožūt. Kad riepas ir sausas, ievietojiet tās hermētiski noslēgtā maisā, lai uzglabāšanas laikā neļautu smēreļļai iztvaikot. Parūpējieties, lai riepas tiktu uzglabātas vēsā un sausā vietā, vertikālā stāvoklī. Ja riepas nepieciešams sakraut kaudzē, dariet to tādā veidā, lai samazinātu apgāšanās iespējamību. Vai atceraties, kā mums mācīja vasarā nevilkt melnas drēbes? Tāpat arī melnas riepas absorbē siltumu, tāpēc, atstājot tās ārā saulē, var tikt izraisīta pastiprināta nolietošanās īsākā laika periodā.

Vienkārši sakot, rūpes par riepām, nodrošinot pareizu uzglabāšanu, ievērojami ietaupa izmaksas, samazinot nepieciešamību tās bieži nomainīt. Vēl viens uzglabāšanas padoms — veiciet riepu rotēšanu, kā to ieteicis ražotājs, lai laika gaitā saglabātu vienmērīgu riepu nodilumu.

Ātruma un bremzēšanas samazināšana 

Samaziniet ātrumu un bremzēšanu, īpaši uz nelīdzena reljefa, lai samazinātu nolietojumu. Nodiluma pazīmes: protektora nevienmērību var izraisīt braukšana pa ceļu, tāpēc, kad tas nav nepieciešams, noņemiet no transportlīdzekļa lieko svaru un pirms došanās ceļā pārbaudiet visas spraugas, sānu malas un potenciāli caurduramo materiālu.

Kāpēc izvēlēties BKT riepas?

Labu apkopes paradumu ievērošana var paildzināt riepu kalpošanas laiku, tādējādi samazinot izmaksas, uzlabojot efektivitāti un nodrošinot draudzīgumu pret vidi. 
BKT riepas ir atzīta izvēle visiem rūpnieciskajiem mērķiem, tostarp lauksaimniecības, celtniecības un kalnrūpniecības iekārtām un daudzām citām! Mūsu riepas ir konstruētas tā, lai kalpotu ilgi, un mēs piedāvājam dažādus produktus, kas ir izstrādāti atbilstoši jūsu autoparka vajadzībām. Aplūkojiet mūsu sortimentu
šeit, lai noskaidrotu vislabāko sākuma punktu riepu darbmūžam bez nodiluma!

Attēlu galerija