Lauksaimniecības iekārtas: radiālo un diagonālo riepu salīdzinājums

Uzlabota izturība, ilgāks dzīves cikls, augsts ražīgums, degvielas ekonomija: radiālo riepu struktūra padara tās ideāli piemērotas darbam ar lauksaimniecības iekārtām. Tomēr situācijas ir dažādas...

Serenjo (Itālija), 2022. gada 30. marts — kā izvēlēties lauksaimniecības iekārtām piemērotākās riepas? Vai dot priekšroku radiālo vai diagonālo riepu risinājumiem?

Universālu atbildi sniegt ir sarežģīti. Pareizo riepu izvēle ir rūpīgi jāapsver, ņemot vērā dažādus faktorus. Atkarībā no darba kārtības, augsnes stāvokļa, slodzes un transporta veida riepas var ievērojami atšķirties.  Piemēram, izmantojot kultivācijas un augsnes apstrādes mašīnas, īpaša uzmanība jāpievērš rites pretestībai un riepu apkārtmēram.

Konkrētu riepu izvēli ietekmē daudzi faktori, tomēr radiālo risinājumu izvēle diagonālo riepu vietā var būt ievērojami efektīvāka.

Salīdzinot ar diagonālām riepām, radiālo risinājumu struktūra nodrošina mazāku rites pretestību un tādējādi arī mazāku, vienmērīgāku nodilumu. Tas nozīmē arī lielāku degvielas ietaupījumu lauksaimniekam.

Radiālajām riepām ir raksturīga lielāka kontaktvirsma ar zemi nekā diagonālajām riepām. Tādējādi iekārtas svaru var efektīvāk sadalīt, vienlaikus samazinot lauksaimniecības zemes sablīvēšanos, uzlabojot kultūraugu augšanas apstākļus un tādējādi palielinot kultūraugu ražu. 

Turklāt vairākumā gadījumu pie tāda paša vai zemāka spiediena radiālo riepu kravnesība ir lielāka nekā diagonālo riepu risinājumiem. Kā zināms, ar VF un IF tehnoloģijām aprīkotas radiālās riepas pie zemāka spiediena nodrošina uzlabotu kravnesību, salīdzinot ar standarta riepām.

Savukārt diagonālās riepas nereti jāizmanto ar maksimālu spiedienu, lai novērstu riepu korpusa bojājumus.

Visbeidzot — ja ir sasniegts pareizs spiediens, ar radiālajām riepām var pārvietoties ar ātrumu, kas pārsniedz 40 km/h, tādējādi sniedzot iespēju operatoram optimizēt braukšanas ātrumu un paātrināt darbu.

BKT uzņēmumā, laika gaitā, ir izstrādāti vairāki lauksaimniecības iekārtām paredzēti radiālie risinājumi, kas atbilst dažādām vajadzībām un prasībām. Tālāk minēti daži izteiksmīgākie produkti no risinājumu klāsta.

Tērauda kordu riepa RIB 713 ir aprīkota ar IF tehnoloģiju, kas var atbalstīt smagāku kravu pie zemāka riepu spiediena. RIB 713 nodrošina lielāku riepas kontaktvirsmu ar zemi un vienmērīgi sadalītu svaru, tādējādi samazinot augsnes sablīvēšanu. Tērauda jostas struktūra garantē izcilu caurduršanas pretestību un tādējādi arī uzlabotu aizsardzību pret stiebru un rugāju iespiešanos riepā.

Atbilstība ātruma kategorijai “D” (65 km/h, 40 jūdzes stundā) sniedz iespēju ātri pārvietoties pa ceļu.

SR 713 ir All Steel radiāla riepa ar VF tehnoloģiju, kurai raksturīgs izturīgs apvalks, tērauda kordi vairākos līmeņos un protektors ar vairāku gropju konstrukciju, kas garantē zemu rites pretestību, kā arī vienmērīgu protektora nodilumu. Tā kā VF riepai ir plata kontaktvirsma, tā nodrošina samazinātu augsnes sablīvēšanu. Modelim SR 713 piemīt izcila veiktspēja un uzticamība, kā arī labs braukšanas ātrums, pārvietojoties pa ceļu.

Modelis AW 711 ir paredzēts tieši lielām iekārtām, kuras izmanto augsnes apstrādei un sējai. Standarta versija ir pieejama dažādos izmēros, savukārt citas versijas ir aprīkotas ar IF vai VF tehnoloģiju.

Modeļa AW 711 īpašais protektora sastāvs nodrošina ilgu produkta dzīves ciklu neatkarīgi no tā, vai riepa tiek izmantota uz mīkstām vai stingrām virsmām. Zema rites pretestība, pārvietojoties pa ceļu, nodrošina ievērojami degvielas patēriņa ietaupījumu.

Tādēļ, kopumā, radiālo produktu raksturlielumi ir ideāli piemēroti lietošanai lauksaimniecības iekārtās. Tomēr arī diagonālām riepām piemīt priekšrocības, piemēram, noturība pret nodilumu un spēja amortizēt sānu triecienus. Katra darbība ir unikāla un specifiska, tādēļ pareizā risinājuma izvēle ir atkarīga no lietotāja vajadzībām.

Šī iemesla dēļ uzņēmums BKT piedāvā arī vairākus diagonālo riepu modeļus, kas piemēroti dažādiem pielietojuma veidiem: sākot ar zāliena pļaušanu un beidzot ar lopbarības transportēšanu un siena ķīpu prešu šķērsošanu.

Tālāk aprakstīti daži BKT diagonālo riepu piemēri, kas piemēroti lietošanai kopā ar lauksaimniecības iekārtām un kurus novērtē lietotāji.

I-1 — braukšana ar lielu ātrumu piemērota riepa, kas paredzēta tieši transportēšanai uz lauka un ceļa un sniedz iespēju optimizēt braukšanas laiku. Īpašais protektora raksts gādā par ilgu dzīves ciklu arī nelabvēlīgos apstākļos uz lauka, kur ir daudz rugāju.

RIB 774 ir BKT riepu līnija ir paredzēta lietošanai kopā ar lauksaimniecības iekārtām, īpaši ar apaļas formas apjomīgām siena presēm. Šajā līnijā iekļauti modeļi RIB 774 (A), RIB 774 (B) un RIB 774 (C), kuriem raksturīgs ilgs dzīves cikls un liela kravnesība.

Visbeidzot — risinājums AW 708 ir īpaši noturīgs pret griezumiem, plēsumiem un rugāju iedarbību. Ir pieejami arī vairāki versijas “Special” izmēri, kas izgatavoti no īpaši izturīga ķīmiska savienojuma, kā arī vairāki versijas “Stubble resistant” izmēri, kas nodrošina izcilu noturību pret rugāju iedarbību. 

Lauksaimniecības iekārtu klāsts ir ļoti plašs, un uzņēmumā BKT ir piedomāts pie katra konkrētā pielietojuma veida, piedāvājot kvalitatīvus produktus ar maksimālas efektivitātes garantiju.

Pievienojieties BKT preses telpai: www.bkt-tires.com/ww/en/press-room

Attēlu galerija