Riepas un nogāzes — kā tikt ar to galā?

Darbs uz nogāzēm ir īsts drošības pārbaudījums. Slīpums, ekspluatācijas apstākļi, temps un mērķis — tie visi ir faktori, kas ietekmē aprīkojuma un riepu izvēli. BKT piedāvā ekspertu konsultācijas pareizās riepas un pareizā pildījuma spiediena izvēlē.

Serenjo (Itālija), 2022. gada 4. oktobris — Braukt ar 3 tonnas smagu lauksaimniecības tehniku pa lauku ir viena lieta, bet to pašu darīt uz nogāzes ir pavisam kas cits. Un runa nav tikai par to, cik grūti ir tā strādāt un cik lielu piepūli prasa mehānismu vadīšana. Runa galvenokārt ir par vadītāja drošību. Apgāšanās vai negadījumu risks noteiktās situācijās ir ļoti augsts. Šā iemesla dēļ gan traktoru, gan riepu ražotāji katru gadu modernizē un uzlabo savu produktu klāstu ar mērķi palielināt drošību un veiktspēju.

Gadu gaitā BKT ir veicis daudzus gadījumu pētījumus un apkopojis atsauksmes un datus, uzturot pastāvīgu dialogu ar saviem lietotājiem. Pamatojoties uz šajā jomā gūto pieredzi, BKT ekspertu grupa var ieteikt, kurš produkts vislabāk atbilst nepieciešamo darbību veidam. Ja runājam par drošību, šāda veida ieteikumi kļūst vēl svarīgāki.

Kas jāņem vērā, izvēloties labāko riepu darbam uz nogāzēm?

Šie faktori ir pildījuma spiediens, protektors, platums, konstrukcija, nospiedums, sastāvs un izmērs. Visām šīm detaļām ir jābūt saskaņotām ar citiem parametriem atkarībā no iekārtas, uz kuras riepas tiks montētas, darbību veida, darba laika, ekspluatācijas apstākļiem, apvidus slīpuma utt. Īsumā: izvēle, kas jāizdara ekspertiem.

Spiediens riepā

Ja strādājat uz nogāzēm, tas ir pats svarīgākais parametrs. Neatbilstoši piepūsta riepa bieži vien rada risku, ka sānspēka ietekmē riepa var noslīdēt no loka. Ja slīpums pārsniedz 11 grādus, riepas tiek piekļautas spēcīgai mehāniskai spriedzei uz sāna un borta, radot bojājumus un iespējamu borta saplīšanu.

Vai pat ļaunāk: ja uz nogāzēm izmantojat, piemēram, radiālās riepas ar parastai lietošanai lauksaimniecībā ieteicamajām pildījuma spiediena vērtībām, šīs riepas var neizturēt papildu svaru sānu smaguma spēka pieauguma dēļ. Tas var izraisīt iekārtas potenciālu un bīstamu apgāšanos.

Ieteicamais minimālais spiediens normālos apstākļos ir 0,6 bāri (9 psi), bet, strādājot uz nogāzēm ar slīpumu līdz 20%, spiedienu var palielināt par maksimāli 25%, nepārsniedzot riepu pildījuma nominālā spiediena maksimālo vērtību. Spiediens jāpalielina atbilstoši konkrētajai nogāzei. Tāpēc ieteicams rūpīgi analizēt slodzes sadalījumu.

Tehniskā ziņā, strādājot uz nogāzes kalnup vai lejup, lielāks spiediens rada vairākas priekšrocības, piemēram, uzlabotu borta un riteņa saķeri (palielinot borta stabilitāti uz borta un loka saskares virsmas), samazinātu riepas sāna saliekšanos un optimālu nospiedumu uz zemes, kas veicina pareizu riepas velšanos, optimizējot tās vilktspēju.

Riepas protektors un izmērs

Arī šie elementi ietekmē drošību un riepu veiktspēju uz nogāzēm. Darbiem kalnos visbiežāk tiek izmantotas radiālās riepas — tās ir piemērotas gan traktoriem, gan arī kombainiem. Tām faktiski ir plakanāks un platāks nospiedums uz zemes salīdzinājumā ar parastajām riepām, tādējādi nodrošinot labāku vilktspēju un sānisko stabilitāti.

Pareizais protektora raksts uzlabo aprīkojuma veiktspēju uz glumas vai slidenas zāles un ļauj tam ripot, nesabojājot zemi, uz kuras tiek veiktas darbības.

Neaizmirsīsim, ka mazāka slīdēšana nozīmē labāku efektivitāti, tādējādi nodrošinot lielāku degvielas ekonomiju un mazāku riepu nodilumu. Runājot par riepas izmēru, priekšroka dodama riepām ar mazāku diametru un lielāku platumu, jo tās garantē labāku stabilitāti.

Lūk, produkti, ko BKT piedāvā darbam uz nogāzēm.

TRAC SUPER — šī radiālā riepa ir īpaši piemērota darbam uz lielām virsmām, tādām kā pļavas, parki un plati ceļa pārvadi. Tā nodrošina izcilu stabilitāti apvidū ar nogāzēm.

Tās tērauda stiegrojuma konstrukcija nodrošina vienmērīgu gaitu apvienojumā ar maksimālu saķeri un stabilitāti. Pateicoties šīm īpašībām, riepa ir īpaši piemērota aprīkojumam, ko izmanto darbam kalnos. Lai šādos apstākļos panāktu optimālu kravnesību, aprīkojumam ir nepieciešama plata riepa ar tādu protektora dizainu, kas nodrošina gan saķeri, gan stabilitāti ikvienā situācijā.

AGRIMAX RT 765 — pateicoties šīs BKT 70 sērijas riepas lielajam saskares laukumam, tā vienmēr nodrošina optimālu vilktspēju un komfortu uz visām virsmām. Tā ir piemērota lauksaimniecības tehnikai, kas darbojas uz lēzenām un vidēji stāvām nogāzēm un tiek izmantota tādiem smagiem darbiem kā augsnes apstrāde, transportēšana par lauku un ceļu, vīna dārzu ražas novākšana un miglošana, vienlaikus nodrošinot samazinātu augsnes sablīvēšanos. AGRIMAX RT 765 riepai ir izcila pašattīrīšanās spēja, un tā ir pieejama daudzos izmēros. Dažas no tām ir veidotas ar tērauda stiegrojumu, nodrošinot vēl lielāku izturību. Daži šī produkta izmēri ir ideāli piemēroti arī izodiametriskajiem traktoriem.


Attēlu galerija