Vai braukšanas stils ietekmē jūsu riepas? Jā, ietekmē. Saka BKT.

Saskares punkts un aprīkojuma primārais balsts. Riepas ir fundamentāli svarīgas katram transportlīdzeklim. Rūpes par riepām ar piesardzīgu un apzinīgu braukšanas stilu uzlabo gan veiktspēju, gan drošību.

Serenjo (Itālija), 2022. gada 16. maijs – Riepu efektivitātes uzturēšana ir būtiska – ne tikai no satiksmes drošības aspekta, bet arī, lai nodrošinātu vislabāko veiktspēju visā produkta dzīves cikla laikā.

Tā kā riepas ir tiešs saskares punkts starp ceļu un transportlīdzekli, lai saglabātu riepu īpašības, ir nepieciešami zināmi piesardzības pasākumi, respektīvi, tie, ko riepu ražotāji ir izstrādājuši konkrētajam lietojuma veidam.

Mēs varam apliecināt, ka pastāv vairāki visaptveroši faktori, kas ietekmē riepas efektīvo reakciju neatkarīgi no ekspluatācijas veida. To ietekmē vairāki elementi, starp kuriem biežāk sastopamie ir: slodze un slodzes sadalījums, transportlīdzekļa smaguma centrs, ceļa virsmas stāvoklis transportēšanas laikā, apvidus situācijas un tādu priekšmetu klātbūtnes uz ceļa, kas var izraisīt priekšlaicīgu riepu nodilumu, kā arī neaizmirstiet par klimatiskajiem apstākļiem.

Taču tas nav viss. Pastāv arī subjektīvi faktori, piemēram, braukšanas stils un operatora paradumi, kas tieši vai netieši ietekmē riepu veiktspēju un izturību. To vidū tieši braukšanas stils ietekmē riepas dzīves ciklu, un šo aspektu bieži neņem vērā uzņēmumu īpašnieki un autoparka pārvaldnieki. Šī iemesla dēļ ir svarīgi zināt dažus piesardzības pasākumus, kas jāievēro braukšanas laikā, galvenokārt, lai garantētu drošību, taču neaizmirsīsim, ka optimāla riepu veiktspēja samazina arī uzņēmuma ekspluatācijas izmaksas.

Tāpēc svarīgi, lai riepas vienmēr būtu labā stāvoklī. BKT tehnisko speciālistu komanda ir apkopojusi paraugpraksi, lai palīdzētu ieviest ikdienā apzinīgu braukšanas stilu. Papildus tirgotāji un BKT eksperti vienmēr ir pieejami, lai sniegtu vērtīgus padomus katram klientam, pamatojoties uz specifisko riepu izmantojumu.

Preventīva darbība: riepu spiediena uzraudzība

Pirms pievērsties braukšanas stila izkopšanai ir svarīgi atcerēties, cik būtiska ir regulāra riepu spiediena vērtību uzraudzība. Ja spiediens ir pārāk zems vai pārāk augsts, tam būs ne tikai negatīva ietekme uz degvielas patēriņu, bet tas radīs arī vairākus riskus, piemēram, korpusa deformāciju un palielinās potenciāla riepas plīsuma iespēju. Plīsums var radīt nopietnu apdraudējumu lietotāja drošībai. Tāpēc BKT iesaka veikt ieplānotas riepu spiediena pārbaudes, lai pārliecinātos, ka vienmēr braucat ar ieteicamajām vērtībām.

Arī tad, ja transportlīdzeklis stāv uz vietas, riepas ir pakļautas nodilumam, ko rada transportlīdzekļa radītais spiediens. Šādā gadījumā neliela riepu spiediena paaugstināšana tikai un vienīgi aprīkojuma stāvēšanas laikā var būt efektīvs pasākums, lai ierobežotu riepu “nosēšanos” līdz brīdim, kad transportlīdzeklis tiks izmantots.

Izvairieties no pēkšņiem paātrinājumiem un ekstrēmas bremzēšanas

Braukšanas stilam, kas ietver asu bremzēšanu, ir negatīva ietekme uz riepas izturību. Berze, kas veidojas starp riepas protektoru un ceļa virsmu, bremzēšanas laikā izraisa strauju riepu nodilumu. Tāpēc var būt noderīgi izmantot bremzēšanu ar dzinēju, respektīvi, pārslēgt zemākus pārnesumus un palēnināt transportlīdzekli ar dzinēja apgriezienu samazināšanu.

Braukšanas stilam jābūt vēl vairāk vērstam uz drošību, ja traktors velk kādu lauksaimniecības agregātu, īpaši, ja tam ir rotējoši mehānismi. Pastāv risks, ka kravas svara ietekmē vadītājs var zaudēt kontroli pārāk liela ātruma vai ekstrēmas bremzēšanas gadījumā.

Tāpat arī riepas sānu ietriekšanās apmalēs izraisa priekšlaicīgu riepu nodilumu papildus plīsuma riskam, kas var izraisīt transportlīdzekļa apstāšanos.

Rezumējot, optimāla riepas veiktspēja sākas ar precīzu piemērotas riepas izvēli. Perfektas riepas izvēle patiesībā ir atkarīga no aprīkojuma veida, svara, lietojuma, apvidus un lietošanas ieradumiem. Tā ir ļoti svarīga un bieži sarežģīta izvēle. Uzticieties BKT ekspertiem un lūdziet padomu, tostarp arī par braukšanas stilu, kas optimizēs jūsu ieguldījumus.

Attēlu galerija