VF tehnoloģija un lauksaimniecības tehnikas riepas. Kas jāzina lauksaimniekiem?

Pareizo riepu izvēle lauksaimniecības tehnikai var būt sarežģīts uzdevums. Tehnoloģijas nemitīgi attīstās, un visiem jaunajiem izgudrojumiem izsekot līdzi var būt grūti. Varbūt esat dzirdējis kādu runājam par VF riepām un pie sevis domājis:

Kas gan ir VF tehnoloģija? Vai man vajadzētu savam traktoram sagādāt VF riepas? Kādiem lauksaimniecības darbiem VF riepas būtu piemērotas?

Lūk, daži svarīgi fakti, kas jums būtu jāzina par VF riepām. Iesākumam.

  • Abreviatūra VF tiek atšifrēta kā Very High Flexion jeb ļoti augsta elastība. Tas ir standarts, ko izveidojis ETRTO (Eiropas riepu un aploču tehniskā organizācija) un TRA (Riepu un aploču asociācija), pamatojoties uz IF — Improved Flexion jeb paaugstinātas elastības tehnoloģiju.
  • VF riepas iztur par 40% lielāku slodzi nekā standarta riepas ar tādu pašu spiedienu. Citiem vārdiem sakot, ar šīm riepām var pārvadāt tādu pašu kravu ar zemāku spiedienu nekā standarta riepās.
  • Šī īpašība padara VF tehnoloģiju par lielu priekšrocību cīņā pret augsnes sablīvēšanu. Sablīvēšanas pakāpe ir atkarīga no gaisa spiediena riepā, kuru nosaka ne tikai slodze, bet arī saskares virsma.

Kāda ir augsnes sablīvēšanas faktiskā ietekme?

Jaunākie aprēķini rāda, ka pēdējos desmit gados vairāk nekā 20% kultūraugu ir zaudēti zemei un kultūraugiem nodarīto bojājumu dēļ, ko izraisījusi lauksaimniecības augsnes sablīvēšanās.

Tāpēc ir būtiski augsnes sablīvēšanos ierobežot, lai maksimāli palielinātu ražību no hektāra, vienlaikus saglabājot gan augsnes viengabalainību, gan arī tās īpatnības. Augi, kas aug pārmērīgi blīvā augsnē, nespēj uzņemt visas nepieciešamās barības vielas. Tādējādi tiek izšķērdēti mēslošanas līdzekļi un samazināts augu ražīgums. Tāpēc VF riepu izmantošana var nodrošināt ilgtspējīgāku un videi draudzīgāku lauksaimniecības darbību.

Vai VF tehnoloģijai ir kādi trūkumi?

Vienkāršā atbilde ir tāda, ka VF riepai salīdzinājumā ar cita veida riepām nav nekādu skaidri redzamu trūkumu. VF riepas ir tikpat izturīgas kā citas riepas, jo tās ir pārveidotas, lai varētu izmantot zemu spiedienu. Papildus specifiskajiem stiprinājumiem uz borta un speciālajiem audumiem tās ir arī aprīkotas ir īpašu konstrukciju — elementiem, kas tās padara drošas un izturīgas. Faktiski šīs riepas kalpo par 10% ilgāk nekā to standarta ekvivalents.

Kāds ir VF riepu nodrošinātais komforts?

Vairums uzskata, ka VF riepas nodrošina lielāku komfortu un vadāmību nekā standarta riepas. Tomēr lauksaimniekiem ir jāapzinās, ka tas ir subjektīvs viedoklis, kas ir atkarīgs no viņu vēlmēm un transportlīdzekļu izmantošanas nolūkiem. Viens uzskata, ka elastīga riepa lietošanā ir visērtākā, savukārt cits dod priekšroku stingrākai riepai.

Tātad — vai traktors būtu jāaprīko ar VF riepu?

Pareizā atbilde: atkarībā no situācijas. Tas ir atkarīgs no jūsu darba režīma, braukšanas paradumiem, veicamā darba, ceļa līdzenuma un daudziem citiem faktoriem.

Tā kā katrs lauksaimnieks ir unikāls un katram ir konkrētas vajadzības, vēlmes un darba apstākļi, arī riepu izvēle būs pilnīgi individuāla. Nav tāda viena “universāla” risinājuma, kas derētu visiem lauksaimniekiem visā pasaulē.

Tas patiesībā ir BKT tehnisko speciālistu uzdevums — izvērtēt jūsu vajadzības un sniegt palīdzību īstās riepas izvēlē, lai saprastu, vai VF riepa ir jums pareizākais un efektīvākais risinājums vai ne. Riepu ir daudz, un izvēlēties pareizo var būt grūti, tāpēc nebaidieties lūgt ekspertu palīdzību. Nepareizu jautājumu nav.



Attēlu galerija